Paspoort verlengen
Heb je al een paspoort maar is je paspoort verlopen of verloopt die binnenkort? Dan zul je een nieuwe moeten aanvragen. In de volksmond wordt er vaak gesproken over een paspoort verlengen, maar verlengen van een paspoort is niet mogelijk. Je krijgt altijd een nieuw paspoort met zijn eigen unieke nummer. Het oude paspoort wordt vernietigd of ongeldig verklaard als je dat mee naar huis wilt. In dat geval worden er vaak wel administratiekosten in rekening gebracht.
Heb je een nieuw paspoort, of je paspoort verlengt zoals dat vaak wordt genoemd, dan is het belangrijk om te weten dat je paspoort een nieuw documentnummer heeft. Heb je bij bepaalde instanties of je werkgeven je documentnummer van je paspoort doorgegeven, dan zul je daar ook even moeten vermelden dat je een nieuwe hebt.
Op tijd je paspoort verlengen
Op dit moment is elk paspoort nog 5 jaar geldig. Er liggen plannen bij de overheid om dit te verlengen tot 10 jaar, maar op dit moment is dat nog niet zeker. Dus elke 5 jaar moet je je paspoort verlengen. Let daarom altijd op de datum waarop je paspoort vervalt. Als je paspoort verlopen is, is het ook niet meer geldig en kun je daarmee niet meer naar het buitenland.
Net als bij het aanvragen van een nieuw paspoort is het bij het verlengen van je paspoort (wat dus in de praktijk hetzelfde is als het aanvragen van een nieuwe) ook belangrijk dat je rekening houdt met de levertijd van je nieuwe. Kijk dus goed naar de datum waarop je paspoort verloopt en vraag op tijd een nieuwe aan. Bij het verlengen van een paspoort gelden dezelfde levertijden als bij het aanvragen van een nieuw paspoort. Uiteraard kun je ook hierbij een spoedaanvraag doen, maar dan betaal je in de praktijk bijna 2 keer zoveel als normaal.
Oude paspoort inleveren
In Nederland mag je maar één paspoort in je bezit hebben. Concreet betekent dat, dat op het moment dat je je paspoort gaat verlengen, je het oude paspoort zou moeten inleveren. Dat is dan ook wat vaak wordt gedacht. Echter zou dat betekenen dat je in de tijd tussen de aanvraag en de daadwerkelijke levering geen paspoort in je bezit zou hebben en je dus ook niet zou kunnen reizen. Daarom hoef je je huidige of oude paspoort ook pas in te leveren op het moment dat je je nieuwe ophaalt van het gemeente huis. Op die manier heb je altijd slechts één paspoort in je bezit. Wil je echter je oude paspoort houden op het moment dat je je nieuwe ophaalt dan kan dat ook, maar dan wordt je oude paspoort ongeldig verklaard, betaal je over het algemeen wat administratiekosten, en mag je je oude paspoort als souvenir mee naar huis nemen. Je kunt er dan uiteraard niks meer mee doen.
Nog geen 18 jaar?
Als je nog geen 18 jaar bent en je wilt je paspoort verlengen dan gelden dezelfde regels als bij het aanvragen van een nieuw paspoort. Je beide ouders (of voogden) moeten zowel bij de aanvraag als bij het ophalen hun toestemming verlenen.