Het kan natuurlijk iedereen overkomen, je paspoort wordt gestolen of je raakt hem kwijt. Natuurlijk kun je weer een nieuwe aanvragen, maar dat heeft een andere procedure dan wanneer je normaal een paspoort aanvraagt.

Het eerste wat je moet doen is aangifte doen bij de politie. Het maakt niet uit of je paspoort gestolen is of je hem kwijt bent geraakt, deze aangifte is altijd verplicht omdat hij bij de politie als officieel vermist geristreerd moet worden. De politie zal dan een proces-verbaal opstellen. Dit proces-verbaal heb je nodig om een nieuw paspoort te kunnen aanvragen.

Het is natuurlijk mogelijk dat je je paspoort terug vind, in dat geval is het verplicht om je hem terug te brengen naar de gemeente. Om fraude en misbruik te voorkomen staat je paspoort zodra je een proces-verbaal bij de politie laat opstellen als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien, je kunt niks meer doen met je oude paspoort en zult hem dus moeten inleveren bij de gemeente.

Als je je paspoort in het buitenland kwijt raakt moet je bij de lokale politie aangifte doen. Daarna moet je bij het Nederlandse consulaat of de amabasade een tijdelijk paspoort aanvragen, daarmee kun je dan terugreizen naar Nederland. Zodra je terug in Nederland bent moet je de standaard procedure voor een vermist paspoort ook weer doorlopen. Je moet dus in Nederland opnieuw aangifte doen om een proces-verbaal te krijgen waarmee je een nieuw paspoort kunt aanvragen bij de gemeente.

Bij het aanvragen van een nieuw paspoort nadat deze vermist is, duurt de aanvraagprocedure langer dan de 5 werkdagen die gelden bij een standaardprocedure. Er zullen ook extra admistartiekosten door de gemeente in rekening gebracht worden. Meer informatie over deze kosten is terug te vinden bij het onderdeel kosten(Link naar paragaaf op homepagina).