Sinds 2007 gelden er in Nederland verstrengde eisen voor een foto die op een identiteitskaart of paspoort gezet worden. Een pasfoto moet 35 millimeter breed zijn en 45 millimeter hoog. De breedte van ooraanzet tot ooraanzet moet tussen de 16 en 20 millimeter liggen. Indien je ouder bent dan 11 jaar moet de lengte van kin tot kruin tussen de 26 en 30 millimeter liggen. Voor kinderen tot en met 10 jaar geld dat de lengte van kin tot kruin tussen de 19 en 30 millimeter moet liggen. Pasfoto eisen

Uiteraard is het ook belangrijk dat de kwaliteit van de foto goed is, daarom heeft de overheid ook een eisenpakket samengesteld over de kwaliteit van de foto. Zo is het belangrijk dat de foto in kleur is, uiteraard moet de foto ook goed lijken op de aanvrager van het paspoort en moet het een natuurlijke weergave van het gezicht zijn. De foto moet scherp zijn, voldoende contrast hebben en gedetailleerd zijn. Tevens mag de foto niet beschadigd zijn en mag de foto uiteraard niet bewerkt zijn en geen kopie zijn. De foto moet ook afgedrukt zijn op hoogwaardig fotopapier. Ten slotte moet de foto een minimale resolutie van 400 dpi hebben.

Aan de achtergrond zijn ook een aantal eisen gesteld. De achtergrond moet lichtgrijs, lichtblauw of wit en egaal eenkleurig zijn. Tevens is het niet toegestaan om een kleurverloop in de achtergrond te hebben en moet er voldoende contrast tussen het hoofd en de achtergrond zitten.

Daarnaast is het verplicht dat de ogen en het gezicht volledig zichtbaar zijn, het hoofd mag ook niet bedekt zijn.